img
Kul­tur­lag­ret:
BYAR & BYGG­NA­DER I BO­TEÅ­BYG­DEN - FÖRR I TIDEN
(Pla­ts f. lo­go​/​fo­to)
Här samlar vi artiklar om Boteås byar och byggnader förr i tiden: Från 1900-talet och bakåt.
(Om byar och byggnader i dag läser du under fliken "Boteåbygden")

Bo­teå­byg­dens affärer förr och nu
Välj artikel:
In­nehåll
Affärer i Boteå
Finkan i Grillom
Grilloms skola
Gästis
Holm i Ö­verlännäs
Leå­tor­pet
Sånga Brunn och Bad
Växeln i Undrom
Av: Kerstin Sjögenbo  
I dag finns i Undrom ortens enda och mycket uppskattade mataffär.
Fram till slutet på 50-talet fanns det två butiker bara i Undrom och minst åtta till i närområdet.

 
img
Foto: Erik Hoppe (Fr. BOTEÅ: Spelet)
Handlar'n i Undrom

I Undrom låg en av områdets Konsumbutiker och granne med Konsum var Agrells. Butikerna hade ett likartat sortiment. Kundunderlaget var bra minns Helge Persson som körde varor till Agrells, bl.a. från Härnösand. På den tiden handlade man lokalt, säger Helge. Till Sollefteå kom man kanske en gång om året - och det var oftast till jul.

 

I Offer låg en annan Konsumbutik som var en filial till Konsum i Undrom.

 

Även Grillom hade en Konsumfilial. I Grillom fanns likaså en affär som drevs av John Pettersson. Någon knapp kilometer åt Undromshållet låg en tredje som ägdes av Carlins.

 

I Stöndar övertogs affären av Rune och Gerd Högberg efter Gerds morbror Einar Bohlin år 1950. Före Einar Bohlin ägdes affären av Oskar Nilsson. När makarna Högberg flyttade till Viksjö 1961 och öppnade affär där, överläts butiken i Stöndar till John Pettersson från Grillom.


 
img
Foto: Erik Hoppe (Ur BOTEÅ: Spelet)
Agrells butik i Undrom

 

Vid Arlom, längs den dåvarande vägsträckningen mellan Örnsköldsvik och Sollefteå, låg Jonkes boa, senare Sjödins. Kalle Sjödin tog över efter sin far Jonas. Där var busshållplats för Nolaskog och passagerarna passade på att köpa en bit korv eller något annat att stoppa i magen inför den fortsatta färden. Vägen gick så nära huset att några busungar frestades att knyta fast farstubron i bussen. Hur det avlöpte förtäljer inte historien.

 

Kalle Sjödin hade även en liten butiksfilial med ljugarebänk i Gålsjö.

 

Kalle tyckte om att skämta med kunderna. Man visste aldrig riktigt var man hade honom, minns Helge Persson. Han var finurlig men lurade aldrig någon. När en kund frågade om korven var sur höll han med. Hon trodde att han skojade och köpte korven. Väl hemma konstaterade hon att den var sur och ringde affären. Ja men jag sade ju det, sade Kalle. Kunden fick en ny korvbit.


 
img
Foto: Erik Hoppe (Fr. BOTEÅ: Spelet)
Konsums filial i Offer

 

En dam som var försiktig med pengarna frågade Kalle vad cigaretterna kostade. Han böjde sig fram mot henne och viskade "Jag har smuggel för en krona paketet." Damen kastade ett öga på mig, säger Helge, och bad sedan att få två paket. När hon gått sade Kalle. Nu kan jag inte svara i telefon. Jag har sålt chokladcigaretter.

 

I Tybränn fanns bröderna Höglund, Rudmar och Rune. I sortimentet hade de allt från mat till fodermedel, spik, hästskor, vardagskläder, cyklar och musikinstrument.

 

Fastigheten ligger på gränsen mellan två riktnummerområden. Ringde man affären fick man slå 0620, ringde man bostaden var riktnumret 0612. När Ann Louise Ericson bodde i prästgården i Överlännäs handlade hon i första hand hos bröderna Höglund. Om hon inte fann det hon sökte tog Rune, som bodde i Sollefteå, med sig varorna dagen därpå. Han ställde varorna på köksbron morgonen därpå och lade kvittot i påsen. Ann Louise betalade nästa gång hon kom till affären. Vid ett tillfälle behövde hon en skruvmejsel med kort skaft. Kunde de ordna det? Går det bra med en begagnad frågade bröderna. De hade mycket verktyg kvar sedan den tiden de hade cykelverkstad.


 
img
Foto: Erik Hoppe (Ur BOTEÅ: Spelet)
Rudmar och Rune Höglunds butik i Tybränn

 

En god vän från Skåne besökte Ann Louise på 80-talet. När väninnan, som arbetade inom äldreomsorgen, hörde talas om sortimentet frågade hon om det fanns sämskinnspapiljotter. Sådana användes på 40-talet och saknades av dem som bodde på äldreboendet. Visst fanns det! Men det har funnits mer än mataffärer i bygden. Längs vägen mot Stöndarbränna låg ett bageri minns Rune Högberg. Även Lännäs gård hade ett.

 

Dessutom hade Elma Åkerstedt sybehörsaffär i Undrom. Det fanns många hemsömmerskor på bygden som handlade hos henne. Elma sålde även tyger, dukar och leksaker. Hon sålde kläder som blusar, kjolar, tröjor och underkläder. Som utbildad sömmerska utförde hon ändringssömnad. I dag är allt historia men vi gläds åt att vi i dag har Handlarn.

 

(Artikeln har varit införd i Botebladet)

 

Foton ur BOTEÅ: Spelet - ta en promenad förbi alla affärerna!


 
 
Till sidans topp
68/1593  
 
 
menyer
Botevy
  Allt material Copyright © 2011-2024 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe   
  Allt material Copyright © 2011-2024 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe

Vi använder SSL och IP-nr. Om integritet på botea.se
Facebook
Twitter
Google+
Linkedin
E-post
PARLAMENTET X
FÖRENINGAR
KULTURLAGRET
Boteåbor fr pilInnehåll
Byar och byg pilAffärer i Bo
Folkliv och  pilFinkan i Gril
Häxprocesse pilGrilloms skol
Gästis
Holm i  Över
Leåtorpet
Sånga Brunn 
Växeln i Und
BOTEÅBYGDEN
BOTEWEBBEN