|
Foto: Kerstin Sjögenbo |
Jag lyckas fånga Lollo Wallblom när hon för en stund inte är upptagen med sina olika engagemang. |
|
Jag välkomnas av den glatt svansviftande tibetanske terriern Lubbe. Ja, han har lite Shappendoblod i sig också. Hans matte heter Lollo Wallblom och hon är välkänd i bygden med omnejd. Lollo flyttade hit med sin familj för 30 år sedan. Då fanns i familjen två små barn. Senare fullbordades barnaskaran med ett tredje syskon och ett fosterbarn. Hon valde att arbeta som dagmamma så länge barnen var små. Därefter har hon jobbat nätter på Vallänge och hon ska dit efter vårt samtal.
Lollo är aktiv som få. Till skillnad mot många som tappar engagemanget när barnen blivit stora fortsätter hon och ställer upp för andras barn. Men hon betonar att det också finns nya föräldrar som bryr sig. Sedan 20 år driver hon fritidsgården med allt vad det innebär. Det är för övrigt den enda fritidsgård som drivs ideellt i hela Västernorrland. Fritidsgården är populär. I slutet på sommaren ringer ungdomarna och frågar - när börjar det! Enligt ett schema hjälps två föräldrar åt på fredagskvällarna och jobbet delas upp så att samma personer är där en gång per termin.
Hon engagerar sig även i andra sammanhang. Sedan 24 år är hon ordförande i gymnastiksektionen som lyder under huvudstyrelsen Undroms IF. I Undroms IF är hon också invald liksom i Sunnersta Folkets hus. Hon har startat spinningen och leder den själv tre av fyra kvällar i veckan. Det hinner hon med lagom till att nattjobbet börjar. Hon har även tagit initiativ till en kurs i Zumba.
Inte nog med det. Fritiden ägnas dessutom åt uppdragen som god man åt asylsökande barn. Hon hjälper dem med ekonomi, ansökningar och kontakter med migrationsverket. Hon är också kontaktperson för personer med olika handikapp. Hon träffar de här personerna ett par gånger i månaden och det innebär resor till Kälarne och Gävle och på närmare håll Sollefteå och Kramfors. Man får så mycket tillbaka, säger hon, när man ställer upp för andra.
Hur hinner du med och hur orkar du, frågar jag Lollo som även är engagerad i byavakten. Det är projekt hela tiden säger Lollo men det trivs jag med. Jag mår bra och har bara haft en sjukdag på 27 år.
När du ser tillbaka på dina år i Boteå, hur har samhället förändrats?
Det negativa är att servicen har försämrats. När vi flyttade hit fanns här bank och bensinmack. Vi hade Elmas affär. Allt detta är borta nu. Jag hoppas att lokalerna bredvid Handlarn får nya hyresgäster när hemtjänsten flyttar tillbaka till Vallänge. Tänk om det gick att ordna en verksamhet med Fixartjänst. Det är säkert många som skulle uppskatta att få hjälp med gräsklippning och snöskottning eller med att sätta upp gardiner och tvätta fönster. Kanske någon vill starta en kaffeservering med hembakat bröd. Det är bara några exempel. Med en Fixartjänst borde det också gå att få igång macken igen. Det här är kanske något för Boteåparlamentet att ta sig en funderare på, säger Lollo.