img
Bo­teå­byg­den:
BO­TEÅ­BOR
logo
Bild: (Botebladet)
Artiklar om driftiga, spännande, intressanta och alldeles vanliga boteåbor.
Skriv en artikel om din favoritboteåbo och hör av dig till redaktören.

Om boteåbor från förr i tiden läser du under fliken "Kulturlagret".

Konstnä­ren Björn Kres­te­sen
Boteåbor:
(i förnamn-ordn.)
In­nehåll
Björn Kres­te­sen, konstnär
Emma Wiberg, da­mastvä­vers­ka
Gun och Eskil Åslund
Laila Lindholm
Lollo Wallblom
Mar­ga­re­ta Fahlén, skå­des­pe­lers­ka
Pia Hedberg
Av: Kerstin Sjögenbo  
Ett nyckelord i hans konstnärskap är livskraft.

 
img
Foto: (Eget)
Konstnären Björn Krestesen

Innan han bestämde sig för att bli konstnär var ett alternativ att bli barnmorska. Björn Krestesen var med om 93 förlossningar. Men det slutliga valet föll på konsten och Björn utbildade sig på Konstakademien i Stockholm på 70-talet. Han blev som sin far och farfar konstnär, en framstående sådan. Nu går döttrarna i hans fotspår.

 

Björn är mycket produktiv och har haft cirka 90 separatutställningar och runt 100 samlingsutställningar. Bland hans offentliga arbeten kan nämnas den japanska trädgården vid Karolinska sjukhuset, utsmyckningar i tunnelbanestationen Mariatorget och porträttet av landshövding Gerhard Larsson.


 
img
Foto: Målat av Björn Kres­te­sen
Ett vackert blåmålat fat.

 

Han är representerad i ett antal offentliga och privata samlingar i bl.a. Sverige, övriga Europa, Centralamerika, Sydamerika, Japan, Grönland och Kuba. Hans konst finns såväl på Nationalmuseum som i Sollefteå stads samlingar.

 

Björn bor i Boteåbygden sedan drygt 30 år. Han har sina ateljéer på en vacker plats i Häggbränna intill Björkån. "Världens centrum" enligt Björn. Här tillbringar han en stor del av sin kreativa tid, främst under sommarhalvåret, men fångar även naturens skiftningar andra tider på året.

 

Björns konstnärskap vill förmedla livskraft. Det har förändrats över åren men vissa teman återkommer. Här finns människo- och djurkroppar, som sumobrottare, tjurar och stenkroppar. Han skapar skålar, såväl rituella som i blåblommigt porslin. Han målar matbord med måltider på fat.


 
img
Foto: Målat av Björn Kres­te­sen
Vackert mönstrade orientaliska mattor är ett återkommande motiv i Björn Krestesens måleri.

 

Ett annat återkommande inslag är motiv med vackert mönstrade orientaliska mattor vilket han inspirerats till av minnen från morföräldrarnas hem.

 

För några år sedan gjorde han det grafiska bladet till nobelpristagaren i medicin Harald zur Hausen vilket denne tilldelades vid prisutdelningen.

 

Återkommande färger i Björns konstnärskap är en särskild röd jordfärg och den blå färgen ultramarin.

 

Björn är ständigt full med intryck som omsätts i nya konstverk. Det ska bli spännande att se vilka avtryck den nyligen genomförda konstresan till Kina har satt. Nu ställer han kosan till Indien.


 
img
Foto: Björn Kres­te­sen
Konstboken om Björn Krestesen har på omslaget ett ark på vilket står "Denna bild är stulen".
Det har sin förklaring i att tre av hans målningar stals dagen efter vernissagen på Galleri Bergman på Karlavägen i Stockholm. När Björn kom dit hade galleristen satt upp den här texten där tavlorna hängt.

Björns bok finns att köpa hos Handlar'n.

 

Utöver konstnärskapet är Björn en i den kärntrupp som drog igång kulturprojektet Holmgång på Holms säteri 1993. En stor loge som varit höskulle rymmer 400 besökare. Genom pansarglas i golvet ser man från Tjurkullen ner på idisslande mjölkkor. Förra året, strax före midsommar, genomfördes det sjunde Holmgång sedan starten. Under tre kvällar bjöds på dans, klassisk och nutida musik, teater, opera och annat.

 

I den nyutkomna boken om Björn Krestesens konstnärskap berättar han att han tog initiativ till Holmgång då han ville ge tillbaka något till folk i byn. Redan första julen värmde det familjen när grannarna kom med julklappar till döttrarna fast de då ännu inte kände varandra. I dag ställer de närboende upp när det är dags för Holmgång. Närmare 50 personer hjälps åt för att evenemanget ska kunna genomföras. Vågar vi hoppas på en fortsättning?


 
 
Till sidans topp
7/1669  
 
 
menyer
Botevy
  Allt material Copyright © 2011-2024 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe   
  Allt material Copyright © 2011-2024 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe

Vi använder SSL och IP-nr. Om integritet på botea.se
Facebook
Twitter
Google+
Linkedin
E-post
PARLAMENTET X
FÖRENINGAR
KULTURLAGRET
BOTEÅBYGDEN
BotekryssetInnehåll
Boteå i BilBjörn Kreste
BOTEÅ: SpelEmma Wiberg, 
Boteåbor pilGun och Eskil
BoteåbroschLaila Lindhol
Byar & Byggn pilLollo Wallblo
Vägbeskrivn pilMargareta Fah
Övrigt i oc pilPia Hedberg
BOTEWEBBEN