img
Bo­teå­byg­den:
BYAR & BYGG­NA­DER (bl.a.) I BYGDEN
(Pla­ts f. lo­go​/​fo­to)
Boteå består av fler än 30 byar och överallt runt bygden finns intressanta byggnader.
I den här avdelningen samlar vi artiklar om dem i nutid, med lite tillbakablickar.
Du kan läsa mer om Boteå förr i tiden under fliken "Kulturlagret".

Precis som vi män­nis­kor måste klock­or­na röra på sig
Välj artikel:
In­nehåll
Bettans kon­fe­rens
Boteås bynamn
Gålsjö bruk
Holms lantbruk
Klock­­hu­set i Skadom
Kom­mun­sam­mans­lag­ning­ar­na
Para hem­bygdsgård
Res­tau­re­ring­en av Björkån
Sånga kyrka
Av: Kerstin Sjögenbo  

 
img
Foto: Dag Sjö­gen­bo
Utanför Klockhuset står en riktig klockstapel byggd enligt konstens alla regler. Den står på fyra ben, har lod som väger 98 kilo och urverk.
Den slår varje hel- och halvtimme.

I byn Skadom vid Ångermanälvens södra strand ligger Torbjörn och Britt-Marie Holmers skapelse Klockhuset. Huset, som tidigare var ladugård, är ombyggt och tillbyggt för sitt ändamål med flera rum för tidens gång. Här finns sannolikt Sveriges största samling av gamla mekaniska klockor.

 

Det var för 44 år sedan som det började. Då köpte vi vår första klocka och Torbjörn fick "klockor på hjärnan", säger Britt-Marie och ler.

 

I dag finns här mer än 770 golv-, vägg- och bordsur från fyra sekler och en äkta Ångermanlandsbrud, bördig från Härnösand, men inropad på auktion i Norrköping. Här finns klockor som visar hur metoderna att mäta tid har utvecklats, från de äldsta tidmätarna soluret och väkturet, till astronomiska solur och mängder med mekaniska klockor. Men dagens batteriklockor kommer inte över tröskeln. De är slit- och slängvaror, säger Torbjörn, och inget att bevara. I dag köper man nytt i stället. Tacka vet jag en av mina väckarklockor som är från 1860-talet. Skulle den gå sönder går den att reparera.

 

Var kommer då alla klockor ifrån? Inledningsvis ropades de in på auktioner på bygden men urvalet var begränsat så vi sökte oss nya vägar, säger Britt-Marie och Torbjörn.


 
img
Foto: Dag Sjö­gen­bo
Torbjörn Holmer bredvid sin Ångermanlandsbrud. Den omges på sidorna av klockor tillverkade någon gång mellan 1830 och 1860 av Zakarias Persson i Lidgatu. Han var bonde men mer intresserad av att göra möbler och inredningsdetaljer i kyrkor.
Kännetecknande för honom är de tre rosorna i knopp som symboliserar en kärleksförklaring till den flicka som dog innan hon blev hans hustru.

 

Vi har besökt antikaffärer och gjort resor i Sverige och utomlands. Med åren har vi fått ett allt större kontaktnät. Det händer även att besökare haft klockor med sig. Mycket givande har besöken i Småland varit. När emigranterna kom hem på besök hade de ofta klockor med sig som present.

 

Hur lång tid tar det då att dra upp alla klockor? Jag gör det inte på en dag, förutom på nyårsafton, säger Torbjörn. Jag håller på all tid jag får över. Precis som vi människor måste klockorna röra på sig. På nyårsafton försöker jag få klockorna att slå samtidigt på tolvslaget, men det är inte lätt.

 

Torbjörn och Britt-Marie arrangerar också musiksammankomster i Klockhuset. Alla klockor tickar och slår mitt i musiken. När sista tonen klingar ut kanske en gök sätter igång. Det väcker munterhet bland publiken.

 

Vad tycker då besökarna bäst om? För den som hittar sin mormors klocka är det en otrolig upplevelse, säger Torbjörn. Antikrundans Knut Knutsson blev alldeles hänförd över en av väggklockorna. Den var det vackraste han hade sett.

 

Följ våra vägbeskrivningar så hittar du lätt dit:

Från Undrom och Sollefteå

Från Kramfors

 

 (Redigerad 2015-09-15: Uppdaterade länkarna / E Hoppe)


 
 
Till sidans topp
67/1580  
 
 
menyer
Botevy
  Allt material Copyright © 2011-2021 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe   
  Allt material Copyright © 2011-2021 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe

Vi använder SSL och IP-nr. Om integritet på botea.se
Facebook
Twitter
Google+
Linkedin
E-post
PARLAMENTET X
FÖRENINGAR
KULTURLAGRET
BOTEÅBYGDEN
Anläggnings pilInnehåll
BotekryssetBettans konfe
Boteå i BilBoteås bynam
BOTEÅ: SpelGålsjö bruk
Boteåbor pilHolms lantbru
BoteåbroschKlockhuset i 
Byar & Byggn pilKommunsammans
Vägbeskrivn pilPara hembygds
Övrigt i oc pilRestaureringe
Sånga kyrka
BOTEWEBBEN