|
Foto: (Bilden från Sollefteå Bilddatabas, slå jc-1489-05 jpg) |
|
På Multråbergets topp, 263 meter över havet, har sedan urminnes tider stått en vårdkase. Vårdkasar restes för ett skydda ortsborna från att överrumplas av fienden.
I forntiden var det här ett sätt att med elden tala om att något viktigt stod på spel.
Vårdkasarna uppfördes på berg som var lätt synliga. Inte bara för den omgivande bygden utan även från de högsta bergen i bygdens närhet. Nästa vårdkase stod i öster på Salomsberget i Torsåker och i väster på högsta toppen av Selberget i Resele.
På den här tiden byggdes vårdkasarna av torra furor. I mitten restes en fura högre än de andra och kring den ställdes ett par varv av kortare träd tätt intill varandra. Vårdkasarna var högst nio meter och genomskärningen vid foten var fem meter. Det bildades en kåta.
Inuti kasen fanns två våningar. På den nedre var uppställda tjärtunnor och kådigt bränsle. På den övre botten satt vakterna och höll utkik när de inte spanade från utsiktstornet intill.
När en vårdkase var utbränd skulle en ny uppföras och sedan hållas i gott stånd.
En vårdkase brändes ner i slutet av 1800-talet av valborgsfirande ungdomar. Sägnen säger att Multråbergets kase åtminstone en gång tidigare varit nedbränd och det var i ofredstid, nämligen då ryssarna härjade i ångermanlands kustsocknar 1721.
Den sista vårdkasen uppfördes 1908 och då fanns det inte längre passande virke på berget eller i dess närhet. Dynäs AB körde dit virke och intresserade byamän slet för att få upp virket utefter bergets branta stigning.
Nu har vårdkasarna sedan länge spelat ut sin roll. Men det är värt ett besök att bestiga Multråbergets topp och njuta av en av ångermanlands vidaste och härliga utsikter.
Multråberget når man från vägen mellan Sollefteå och örnsköldsvik.
Följ skylten som står ett par hundra meter innan man passerar Multrå kyrka (från Sollefteåhållet).