img
Bo­teå­byg­den:
ÖVRIGT I OCH RUNT VÅR BYGD
logo
Foto: E Hoppe
I den här avdelningen samlar vi artiklar om saker och företeelser i och runt Boteå,
som inte riktigt hör hemma någon annanstans på botea.se.

Nos­tal­git­ripp med Undroms IF
Välj artikel:
In­nehåll
Nos­tal­git­ripp med Undroms IF
Stor­tannsjön
Vand­ring­s­le­der
Vård­ka­sen på Multrå­ber­get
Av: Sigge Bodin  

 
img
Foto: Jens Näsman
Undromssonen Daniel Näsholm i match mot UEFA-cupmästarna IFK Göteborg i Undrom 2002.

"Det var bättre förr" brukar det låta ibland när vi seniorer träffas och diskuterar. Så låter det också när fotboll kommer på tal. Men det enda som är säkert är att vi var fler till antalet förr. Undroms IF började spela i division 6 Nedre Ådalsserien 1935. Sedan har spelet fortsatt i 74 av 78 år. På 1950-talet hade varje by med självaktning ett eget fotbollslag. Kontrasten till dagens situation är enorm. Undrom är nu det enda lag som finns kvar i en triangel av Bjärtrå, Bollsta och Sollefteå.

 

I övrigt har fotbollen utvecklats som all annan idrott. Det är ett helt annat tempo nu och bättre teknik och taktik. Vårt lag från 50-talet skulle vara chanslöst. Däremot kunde det vara roligare förr när spelare och publik var grannar, släkt och vänner. Vid bortamatcher måste man ibland fara och väcka några spelare för att komplettera laget. Fattades det ändå någon gällde det att ta en vänsterytter från publiken. Och "han va int sämst" som Nicks Sjödin har skrivit. Några huliganer fanns inte i publiken. Det stannade i värsta fall med "ut med domardj."

 

Kanonskyttar fanns även då, vi hade Åke Agrell i Undrom. Han blev sedermera Stor Grabb i Ångermanlands fotbollsförbund. Han kunde göra mål från halva plan, när vi hade "gamplan" i centrala Undrom.

 

I dag växer timmerskog över hela planen.

 

Nya fotbollsplanen, Bohedsvallen, invigdes 1952. Det var början till en framgångsrik period i Undroms IF historia med bra placeringar i division 6 och 5. 1961 gick det utför och det blev nedflyttning till division 7. Men laget kom igen och vann divisionen 1965 och spelade i 6:an i många år. Ett citat i Expressen från den här tiden av Stickan Bodin med rötter i Boteå lyder: "Målvakten gjorde mål! Roland Lundin är målvakten som gjort det omöjliga. Han är väl känd för sina långa utsparkar. Efter att ha räddat ett skott tog han sats och krutade på för Undrom och fosterland. Bollen seglade rakt in i må."

 

1981 byggdes grusplanen med elbelysning. Tack vare Mikael Holmsten som organisatör och Magnus Pallin som spelande tränare blev det serieseger 1994 och uppflyttning till division 5.

 

2006 togs nästa steg i seriesystemet, serieseger och uppflyttning till division 4. Där har Undroms IF spelat sedan dess med topplaceringar som resultat. 2010 blev ett historiskt år med serieseger och kvalificering till division 3. Tränaren Roger Häggström har stor del i lagets framgångar liksom även här Mikael Holmsten, nu i sin egenskap av fotbollssektionens ordförande.

 

En ny gräsplan anläggs i år, bl.a. för att tillgodose alla ungdomslag.

 

En stor prestation är vad Undroms IF åstadkommit arrangörsmässigt. Ett roligt minne är besöket av VM-laget 1974 där Ralf Edström yttrade i en intervju i Aftonbladet: Undrom och Psalmtoppen på Gålsjö bruk var det bästa han mindes från 170 matcher med VM-laget.

 

Undroms IF är sedan 2009 ägare till "Handlarnhuset" i Undrom. Efter renoveringsarbeten med bl.a. ett nytt tak har fastighetens skick förbättrats. I dagsläget finns fyra hyresgäster, i bottenplanet Handlarn och i gamla postens lokaler Hemtjänsten Sollefteå kommun. På övervåningen hyreslägenheter. Undroms IF har med sitt ägarskap räddat affären på orten.

 

Följeslagare på nostalgitrippen:
Sigge Bodin


 
 
Till sidans topp
65/1678  
 
 
menyer
Botevy
  Allt material Copyright © 2011-2021 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe   
  Allt material Copyright © 2011-2021 Boteåparlamentet o/e resp upphovsrättsinnehavare Foto: E Hoppe

Vi använder SSL och IP-nr. Om integritet på botea.se
Facebook
Twitter
Google+
Linkedin
E-post
PARLAMENTET X
FÖRENINGAR
KULTURLAGRET
BOTEÅBYGDEN
Anläggnings pilInnehåll
BotekryssetNostalgitripp
Boteå i BilStortannsjön
BOTEÅ: SpelVandringslede
Boteåbor pil
Boteåbrosch
Byar & Byggn pil
Vägbeskrivn pil
Övrigt i oc pil
BOTEWEBBEN